woensdag 25 juni 2014

Onderzoek


Onderzoek naar beeldmakers die zich bezig houden met
het concept 'uitzicht' in de breedste vorm.

Margreet Frederiks

Abstracte weergave



John Frederick Kensett

Klassieke schilderijen. 





John Frederick Kensett, 
BornMarch 22, 1816
Cheshire, Connecticut
DiedDecember 14, 1872 (aged 56)
New York City
NationalityAmerican
FieldPaintingLandscape art,Engraving
MovementLuminism

Luminisme: [AMERIKAANS niet Nederlands-Belgisch]

Luminisme is een Amerikaanse landschap schilderstijl van de jaren 1850 - 1870, gekenmerkt door effecten van licht in het landschap, door het gebruik van luchtfoto perspectief, en het verbergen van zichtbare penseelstreken. Luministische landschappen benadrukken rust, en vaak verbeelden kalm, reflecterende water en een zachte, wazige hemel.


fantasy / concept art



















Kleur, Contrast & Vorm


Onderzoek naar het aspect negatief: Foto negatief. Een letterlijke weergave van deze foto. Het verbaast me dat ook in het negatief de kleuren zo helder zijn. Het blauw knalt net zo hard door het paars als het geel door het groen in het origineel. Alles schuift op de voorgrond met de egaal zwarte achtergrond.


Onderzoek naar het aspect negatief: Kleur negatief. In de vorige afbeelding kwamen de kleuren er zo knallend uit en dit probeerde ik in de normale foto terug te krijgen. Ookal zijn de tinten hetzelfde het gevoel erbij is compleet anders. Blauw gras zou eigenlijk best wel mooi zijn, het lijkt net of alles onder een blacklight is gezet en de wereld een neon aspect heeft gekregen.

Bij de vorige twee afbeeldingen was de lichtval  en kernschaduw belangrijk voor het gevoel van de foto. hierboven de schaduwen van de negatief. De achtergrond van de lucht valt heel erg op.


Bij het hoog contrast van de daadwerkelijke foto is het duidelijk waar de zon zijn licht op schijnt. Het verhelderd en verklaard waar de gele vlakken zullen vallen.


Aspect: Kleurpalet. Vereenvoudiging van de kleuren en toch alle kleurlagen proberen te vinden.


Vereenvoudiging van bovenstaand palet. Het is duidelijk waar de focus in de foto ligt.


Aan de hand van het kleuren palet besloot ik de organische vormen van het beeld om te zetten naar strakke vormen. Kubussen pilaren en lijnen om het perspectief, schaduw en verkleining weer te geven. De schutting valt bijna weg maar het gevoel van de bomen en natuur blijven toch terug komen door de heldere vormen en kleuren.



18-06-2014

Uitzicht in de middag.


2D fotografisch werk vanuit het raam van mijn atelier.
Het beeld laat een stuk aangelegd habitat zien, voetpaden en fietspad die langs en naar de achtergelegen school lopen. De basisschool waar ik zelf op heb gezeten.

Op het eerste gezicht een snel kiekje uit een raam maar dit is een beeld waar ik al 21 jaar tegenaan kijk. Iedere ochtend en avond kijk ik hier naar buiten al is het om m'n raam open en dicht te doen. Acht jaar van mijn leven heb ik op die school gezeten in de exacte lokalen waar ik op uit kijk. Een nostalgisch beeld.

De heldere fel groen en gele kleurtonen zijn hetzelfde als ik me ze herinner dat het iedere zomer was. Je vergeet dit soort dingen tot je ouder word en een keer terug gaat kijken.
Bont contrast van de verzadigde kleuren maakt het bijna onnatuurlijk maar het word allemaal veroorzaakt door de heldere zon.

Horizontale, asymmetrische centraal gefocuste compositie.  
Hoog perspectief vanuit de 1e verdieping gefotografeerd. te achterhalen door perspectieflijnen te volgen. Hoge horizon en een uitzicht over de 2m hoge schutting word zichtbaar.


 Kleur analyse:

Rood filter Conclusie: niet aanwezig.
 Rood is in het additieve kleursysteem een primaire kleur. In het subtractieve kleursysteem is het een secundaire kleur. Het is de complementaire kleur van cyaan. Het is de tint met de krachtigste symboliek. Als een taal namen voor kleuren heeft, is daaronder altijd een naam voor rood. Rood licht bevindt zich aan het eind van het lichtspectrum dat nog door het menselijk oog kan worden gezien. De golflengte van rood licht bedraagt ongeveer 700 nanometer. Kleuren met nog lagere frequenties kunnen niet door mensen, maar wel door sommige dieren gezien worden, daaronder vallen vooral insecten. Deze kleuren worden infrarood genoemd.

Groen filter Conclusie: Erg sterk aanwezig.
 Groen is een secundaire kleur bij de subtractieve kleurmenging. In het systeem van additieve kleurmenging is groen echter een van de primaire kleuren. Spectraal gezien zit de kleur groen tussen geel en cyaan in. Groen is decomplementaire kleur van magenta. Binnen het spectrum vindt men groen licht bij golflengtes rond 550 nanometer. Groen is de in de natuur meest voorkomende kleur. Planten zijn groen doordat zij chlorofyl bevatten. 


  • Groen geeft vooral een associatie met fris en vers, en verder met prilheid en natuurlijkheid. Het is ook de kleur van de hoop en de vrede.
  • Een van de moeilijkste aspecten van het realistisch schilderen van een landschap is het gebruik van de juiste kleur groen. Het menselijk oog merkt een miniem nuanceverschil groen, in tegenstelling tot andere kleuren, direct op. Om een natuurlijke kleur te bereiken kan daarom de verf nooit direct uit de tube worden gebruikt, maar moet altijd worden gemengd.


Blauw filter. Conclusie: niet aanwezig
 Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet.
Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging. Er moet echter een onderscheid gemaakt worden tussen het gebruik van de term "blauw" in de voornoemde technische zin — waarin het begrip overeenkomt met het technische begrip "violet" en een complementaire kleur is van geel — en het alledaagse taalgebruik waarin het woord de tint aanduidt die zich in het spectrum tussen cyaan en violet bevindt en de complementaire kleur is van oranje. Dit laatste blauw vindt men in het spectrum bij straling met een golflengte van ongeveer 470 nanometer. In debeeldschermtechniek wordt de tweede tint als een benadering gebruikt voor de eerste; het is dan ook deze tweede tint die in de onderstaande kleurbalk getoond wordt.
Wanneer de lucht, het firmament, overdag onbewolkt is zien we dat als een blauwe lucht, die vaak ook als blauw wordt gereflecteerd in een wateroppervlak.
Geel filter Conclusie: Aanwezig en versterkt het groen in de volledige kleurfoto.

Geel filter close-up
Geel is een primaire kleur bij de subtractieve kleurmenging. Bij de additieve kleurmenging is het een secundaire kleur die wordt verkregen door menging van rood en groen. Spectraal gezien zit de kleur geel tussen oranjeen groen in. Geel is de complementaire kleur van blauw in technische zin, welk blauw overeenkomt met de oudere technische term (spectraal) violet. In het spectrum vindt men geel licht bij straling met golflengtes tussen 565 en 590 nanometer.
Kleur specificaties: Wikipedia




Close-up

Close-up

Afgesneden verborgen jeugd.

Afgesneden verborgen jeugd.

Chaos van bebossing die nog niet zo lang geleden aangeplant is

Overlapping

Textuur